Stan PD0LUR en Tjalling PE1RQM zijn druk bezig geweest met het bouwen van 70cm Yagi's. In dit topic kun je de gehele voortgang lezen, inclusief een fotoreportage.
Beschrijving:
Stan wil twee 23 elements Yagi's bouwen. 1 komt straks horizonaal gepolariseerd te hangen in de mast en 1 komt vertikaal gepolariseerd te hangen.
Tjalling wil een 13 elements Yagi bouwen om op het balkon te gebruiken.
Update: Inmiddels bouwen we voor Stan twee stuks 13 elements, voor Tjalling ook een 13 elements, voor twee andere zendamateurs een 13 elements en een 7 elements. Zie verderop voor meer info...
De ontwerpen:
Stan gebruikt het ontwerp van ONL.be en Tjalling gebruikt een ontwerp van de Yagi calculator van VK5DJ. De antennes zijn best wel verschillend van ontwerp, vooral de afstand tussen de eerste directoren. We zijn erg benieuwd naar het verschil in prestaties.
De bouw:
Donderdag 17 mei 2007 hebben we 3 bouwmarkten bezocht om aan alle materialen te komen die we nodig hadden. Stan heeft met zijn enorme Yagi's best wel veel aluminium nodig, dus moesten we wel een aantal bouwmarkten achterlaten met enkele uitverkochte artikelen



Hier vind je meer foto's van de bouw.
Stan heeft 1 van de twee antennes af kunnen bouwen en Tjalling heeft zijn 13 elements ook af. De tweede antenne van Stan wordt in een later stadium afgebouwd, maar eerst moeten we antenne 1 goed aan de praat krijgen.
De dipool:
De dipool is een erg belangrijk onderdeel en daar hadden we best wel wat problemen mee. Zowel Stan als Tjalling hadden in de eerste instantie de dipool gemaakt naar het ontwerp van ONL.be, een gevouwen type zonder balun... Maar gek genoeg lagen de resonantiefrequenties op een compleet verschillende frequentie. Stan zijn dipool was in resonantie op ca. 422 MHz en die van Tjalling op 447 MHz. Het is wel opvallend dat het ontwerp van ONL.be geen balun gebruikt. Wellicht komt de impedantie van de antenne op 50 Ohm door de plaatsing van de dipool in de Yagi. Tjalling gebruikt een Yagi-ontwerp van VK5DJ, dus misschien komt daar het verschil wel door.
Maar ook die van Stan was niet goed, terwijl de maten van de dipool wel juist waren. Dus hebben we besloten de dipool wel te voorzien van een balun. Een stukje RG-58 van 22,8 cm. De N-connector moest daardoor ook anders gekoppeld worden aan de dipool.
De eerste antenne die werd getest was die van Tjalling en nu lag de resonantiefrequentie op ongeveer 434 MHz. Dat is al beter! Het mag nog wel iets lager, maar dat is een kwestie van het tunen van de dipool. Toen die van Stan: Heel even was het ook goed; althans bijna... 436 MHz. Maar na een tijdje meten was nergens de SWR meer goed te krijgen... We zagen na een grondige inspectie een smeltplek op de isolatie van zijn balun. Waarschijnlijk is de balun van Stan bij de test met 20 Watt doorgebrand. Mogelijk veroorzaakt door een losgeraakte "koude" soldeerverbinding.
Het was echter al laat in de avond, dus zijn we gestopt.
Wat gaan we nog meer doen in de toekomst:
De dipolen moeten eerst goed werken. Daar gaan we uitvoerig mee testen en meten, belasten, enz. Als dat eenmaal klaar is, kunnen we de prestaties bekijken van beide ontwerpen. We zullen dan op zoek moeten naar een referentiesignaal zonder hindernissen. Als blijkt dat Stan zijn antenne inderdaad tussen de 15 en 16 dBd aan versterking oplevert met een openingshoek van ca. 25 graden (-3dB), dan kan Stan zijn antenne kopieren en een tweede bouwen. Tjalling zal zijn 13 elements afzonderlijk beoordelen (13dBd / 35 graden), omdat dat immers een ander ontwerp is. Het verschil in prestaties zal een interessant onderwerp wezen, wat hier uiteraard op dit forum zal worden besproken! Binnenkort zullen we nog foto's toevoegen van de afgebouwde antennes.
Maar eerst nog even bezig met de dipolen! WORDT VERVOLGD