Ik ben een vertical aan het bouwen voor de 40m band. Ik heb de eerste versie gereed, deze gaan we komend weekend in de PACC contest aan de tand voelen. Nu heb ik een vraag over het aardnet voor dergelijke antennes, maar eerst vertel ik iets over de constructie, altijd leuk om te lezen denk ik!
Die constructie is eigenlijk heel eenvoudig. Voor de straler gebruik ik een kwartgolf-lange VD-draad die ik met een PVC-mast (zo'n soort oversized vishengel) van 12 meter recht overeind heb gezet. Als tegenpool gebruik ik een stervormig aardnet, dat momenteel bestaat uit 4 radialen van 15 meter (1 per windrichting), 4 van 10 meter (tussen de 15m radialen in) en 8 van 5 meter (tussen de langere radialen in). Omdat de antenne laagohmig is (ga eens uit van 25 ohm) en ik deze met coax wil voeden, heb ik nog een T-match gemaakt om de impedantie naar 50 ohm te transformeren.
Gelukkig heb ik een MiniVNA, daarmee is het een makkie om deze antenne af te regelen. Als de antenne helemaal is opgebouwd, knip je de straler steeds ietsje korter (je had 'm toch wel iets langer afgeknipt?), totdat ie resoneert op de gewenste frequentie (in mijn geval 7,05 MHz). In de T-match is de C variabel gemaakt, dus door die te draaien, kun je de impedantie eenvoudig op 50 ohm draaien (SWR=1).


T-match, waterdicht in een diepvriesdoosje.


De ring waaraan alle radialen worden bevestigd. Dit is gewoon een stuk waterleiding, met een buigblok bewerkt tot een soort hoefijzer zodat je deze gemakkelijk om de mast kunt schuiven. Ik heb er ook een boel AMP-stekkertjes aangemaakt, zodat je de radialen er makkelijk aan kunt klikken. Uiteraard moeten die dan ook van een passend stekkertje zijn voorzien.

Antenneopstelling voor de PACC, de vertical staat voor het huisje met het rieten dak.
Ik twijfel nu alleen nog over de effectiviteit van het aardnet. Het aardnet is bedoeld om de aardweerstand te verlagen. Het vermogen dat je in je antenne stopt, wordt verdeeld over de stralingsweerstand en de aardweerstand. Hoe lager de aardweerstand, hoe minder vermogen je verliest in de aardweerstand en hoe meer vermogen er in je stralingsweerstand verdwijnt en dus omgezet wordt in een EM-veld. Feitelijk zorg je voor een goede geleider in/op de aarde, om de aarde zelf buitenspel te zetten. Hierdoor wordt je onafhankelijk van het aardemateriaal (zand, klei, steen, enz), vochtigheid, enz.
Bijkomend effect van een goed aardnet is dat de hoek van afstraling van de antenne zeer laag is, zodat deze beter geschikt is voor DX. Dus hoe beter het aardnet, hoe vlakker de afstraling van de antenne.
Ik heb al de nodige literatuur en websites nageslagen over dit onderwerp, maar de meesten zeggen toch zoiets als van "hoe meer, hoe beter"

73, Ernest PA3HCM