lemmy schreef:Hallo,
Ik wil een dezer dagen eens wat gaan stoeien met sateliet (ao-10 etc) verbindingen, nu ben ik op zoek naar een ontwerp voor een antenne om dit te gaan doen.
wie heeft er iets liggen en kan mij daar bij helpen.
lemmy
Wat de AO-10 betreft : zie
hier
wat betreft de ander sats : het is van belang dat je weet met wat voor antennes deze sats zijn uitgerust, ja kan dan bepalen wat goed zal werken. Via
deze pagina vind je deze info meestal.
Wil je zoveel mogelijk interferometereffecten vermijden en polarisatiefouten ( zie eventueel eens de
toelichting bij dit javascript ) dan werken kruisyagi en helix antennes erg goed. Ook 'gewone' rondstraalantennes, circulair gepolariseerd werken soms al.
Dus vooral letten op zo'n antennes. Er zijn zeker mensen die zoiets hebben liggen. Als je de polarisatie niet kunt wijzigen ( zoals bij de HELIX ) is RHCP aanbevolen. Kruisyagi's kunnen switchen tussen RHCP en LHCP.
Nog iets t.a.v. Tjalling : je schrijft onder meer : Nog wel een leuke foto uit een video gehaald van PA1IVO, die een verbinding maakte met de ISS tijdens de "Doe Techniek Dag 2008" bij de openbare basisschool De Octopus te Zwolle. Let op de "portable" antenne. Hij maakte zo uit het handje een verbinding met de ISS met de FT-817!
Merk op dat deze antenne speciaal gemaakt is voor portable werk in mode B ( uplink 70 downlink 2 ) maar ook in mode J ( uplink 2 downlink 70 ). Het is geen gewone kruisyagi die circulair gepolariseerd is. Een 'helft' werkt in de 2 meter band en de andere helft werkt op 70 cm .. Voor de verbinding met het ISS gebruikt hij vermoedelijk maar een helft n.l. die op 2 meter.
Update: ISS = SO-50 (of AO-51) bleek achteraf, dus beide delen van de Arrow antenne werden gebruikt (schrijft Ivo mij).
Het leuke van deze antenne is nu dat de operator de antenne als het ware 'meedraait' ( afgezien van het 'pointen' ) met de beweging van de satelliet tijdens de sessie waardoor er geen of weinig contact verloren gaat. Dit vereist wel enige oefening / ervaring. Maar het is te doen. Het probleem van mismatch is zo opgelost, je kan het zien als dat zend EN ontvangantenne steeds op een lijn liggen.
Satellieten zijn tegenwoordig supergevoelig, ik had een aantal jaren geleden een verbinding via de Saudi-OSCAR 50
( Saudisat-1C ) met iemand in Londen die uitsluitend een portofoon met low power gebruikte .. 50 mW ! Maar hij hield de rubber duck in dezelfde stand als die van de SO-50 antenne ..
Later liet hij mij weten via packet radio dat hij vergeten was de porto op full power te zetten. Hij dacht dat het met low power absoluut niet mogelijk zou zijn

Zelf werkte ik die dag met een antennetje onder het dak en een DJ-F1 Alinco.