Bluecap lnb als zender

Subforum specifiek voor 3cm ATV (10GHz) en hoger
Gebruikersavatar
pa4erc
.
.
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 sep 2010, 20:50
Contacteer:

Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door pa4erc » 26 dec 2011, 13:42

Hallo mede amateurs.

Ik heb een aantal Bluecap lnb op de kop getikt waarvan ik er nu 1 heb omgezet als zender.

nu had ik nog een basisband module liggen ( alleen video gedeelte) volgens schema hieronder en deze probeer ik in te koppelen op de lnb.



Hij is omgezet volgens deze site http://www.qsl.net/pa3gco/zelfbouw/blau ... uwkap.html
nu zet ik het basisband signaal via een bc547B, het schema is te vinden in de uitleg van pa3gco, en krijg het volgende,

Filmpje.....: http://www.youtube.com/watch?v=0EiqVA1ayyc :?

wat zou de rede kunnen zijn dat het geheel niet stabiel beeld geeft?
Heb ook al geprobeerd om wat minder basisband signaal te geven maar dit helpt ook niet.

Groet Eric
Bijlagen
http___www.nvra.jpg

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 27 dec 2011, 02:04

Ik heb geen verstand van DRO modulators (klopt dat?). Maar heb je al getest of je signaal misschien in de shack wat onderhevig is aan reflecties? Het verplaatsen van de antennes zou dan van invloed moeten zijn op de zwarte balken.

Misschien komt het basisbandsignaal ook wel niet lineair door. Verhoog bijvoorbeeld de C eens in de lijn van de basisband naar de LNB...

Maar dat is maar een suggestie... Even afwachten wellicht totdat hier iemand komt, die ervaring heeft met het moduleren van een DRO...

Gebruikersavatar
pa4erc
.
.
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 sep 2010, 20:50
Contacteer:

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door pa4erc » 27 dec 2011, 12:15

Hallo Tjalling,

Dank voor je reactie.

ben even aan het stoeien gewest met de elco.
In het schema van de modulator staan 2 elco's tegen elkaar in.
In de beschrijving op internet om de lnb om te bouwen zit nog eens een elco van 100u.

Het probleem zit hem nu in de 2 elco's die in de modulator zitten.
Deze heb ik eruit gehaald en een draadbrug van gemaakt.
Nu perfect beeld.

zal vandaag nog wel een filmpje op youtube zetten met het resultaat.

Groet Eric

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 27 dec 2011, 13:29

Gelukkig heb je grip op het probleem Eric, fijn om te horen. Ben benieuwd naar je filmpje!

Gebruikersavatar
pa4erc
.
.
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 sep 2010, 20:50
Contacteer:

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door pa4erc » 27 dec 2011, 15:55

Hallo Tjalling,

Hier is het filmpje te vinden
http://www.youtube.com/watch?v=P_18j7Z2BPc

Nog niet helemaal perfect maar er zit verbetering in.

Nu de 2 laatste trappen er nog in zetten, eens kijken hoe het dan is.


Groet Eric

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 27 dec 2011, 18:08

Dat is een stuk beter. Nog een beetje interferentie. Misschien toch nog wat last van overspraak?

Misschien heb je nog wat aan deze info: http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=34&t=1635
Even gescand :)

Gebruikersavatar
pa10403
.
.
Berichten: 122
Lid geworden op: 02 nov 2007, 15:39
Locatie: Eindhoven

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door pa10403 » 12 okt 2012, 01:57

Hallo
Ik heb hier een bluecap liggen,maar die geeft dus ,grijsachtig beeld.
Deze wil ik namelijk gebruiken voor het ontvangen voor ATV op 10 ghz.
Deze heb ik ooit lang geleden gekregen,en er was iets van static overheen gekomen,de stabilisator heb ik inmiddels al vervangen die geef netjes 4.5 volt,de rest heeft ook spanning,ik heb gemeten aan alle FETjes,alles geeft netjes spanning,ook de FET van de DRO behalve dus de IF amp,die is overal 0 volt,is hier een vervanger voor?,zo ja welke kan ik er in zetten.
Graag wil ik hem gerepareerd hebben,dat ik weer vooruit kan.
Wie o wie kan me hiermee helpen
Bedankt alvast
Grz Gerard
Zeelui = home sweet home
Radiozendamateur = ohm sweet ohm

PE5PVB
.
.
Berichten: 40
Lid geworden op: 27 okt 2008, 13:15

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door PE5PVB » 12 okt 2012, 10:08

Eric,

Tussen C29 en C30 moet natuurlijk wel een weerstand naar massa. Probeer eens 1k. Ik probeer trouwens altijd wel zoveel mogelijk elco's te voorkomen in een videolijn, elco's en LF signalen hebben een hekel aan elkaar :D

Wat betreft de lijnen die je nu ziet, volgens mij is in het schema van GCO de LNB niet netjes 75 ohm. Kijk even in Repeater 3, jaargang 1 op pagina 22 (pag. 19 in de PDF op: http://www.cchmedia.nl/pdf/1-3.pdf).

Ook de aanpassing van de baseband modulator klopt zo niet. Daarnaast zul je een mix krijgen van beide subcarriers in het video, aangezien er geen filtering is toegepast. Gebruik je bijvoorbeeld 6,00MHz en 6,50MHz, dan heb je op 500kHz een product in je video zitten.

PE5PVB
.
.
Berichten: 40
Lid geworden op: 27 okt 2008, 13:15

Re: Bluecap lnb als zender

Ongelezen bericht door PE5PVB » 22 okt 2012, 11:24

En, nog verder geknutseld?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten