Korte inleiding van Packetradio

Sub-forum over Packet Radio
Gebruikersavatar
pa10403
.
.
Berichten: 122
Lid geworden op: 02 nov 2007, 15:39
Locatie: Eindhoven

Korte inleiding van Packetradio

Ongelezen bericht door pa10403 »

Packet-Radio is een vorm van datacommunicatie waarbij bundeling van informatie in groep maakt dat ook half duplex (niet tegelijkertijd zenden en ontvangen, maar afwisselend) gebruikt kan worden. Dit is typisch voor het gebruik van een zendontvanger.

Typisch is het AX.25 protocol (de afspraak hoe machines met elkaar moeten communiceren) in gebruik. Het X.25 protocol is aangepast aan amateur-gebruik, hierbij worden adressen voor bestemming en afzender vervangen door de roepnamen (identificatie) van de radioamateurs.


Toepassingen
Origineel in begin jaren 1980 was de bedoeling om op lage snelheid, met radio zendontvangers tekst uit te wisselen tussen radio amateurs, of tussen radio amateur en een soort bulletin board system(BBS). Door gebruik te maken van 'doorgeef' stations (digipeaters in het jargon) zijn de verbindingen niet beperkt tot de mogelijkheden van het radio station van de gebruiker. Om zulke netwerken dynamisch aan te passen zijn er verschillende routerings protocols bovenop AX.25 gemaakt, onder andere NETROM.

De ontwikkeling en de glorie dagen liggen voor de periode dat internet voor de massa beschikbaar kwam. Ondanks vooruitgang in bruikbare verbindingssnelheid is packet-radio grotendeels in onbruik geraakt.

ip
Naast tekst kan ook IP internet protocol transport over packet-radio verzonden worden. Op deze manier kan de bestaande software die voor internet communicatie in gebruik is (elektronische post, web, conversaties, ...) ook over radio verbindingen, mits de beperking van de lage snelheid (typisch 1200 en 9600 bits per seconde). Overigens is het ook mogelijk om AX.25 over IP te transporteren, zodat moeilijk met radio te overbruggen afstanden (oceanen) via het internet rond toch packet-radio communicatie kunnen hebben.
aprs
Amateur Positionerings Radio Systeem: hierbij worden coördinaten van een GPS ontvanger via packet-radio uitgezonden, zodat anderen die positie op een kaart kunnen plotten.
dxcluster
Een specifiek bulletin board system om te signaleren dat zeldzaam te contacteren of verafgelegen radio stations (dx in het Radioamateur jargon) actief zijn op een bepaalde frequentie en of modulatiesoort.
Bulleting Board System (bbs)
Een machine waar berichten kunnen achtergelaten worden. Berichten kunnen desgewenst ook naar andere bbs doorgezonden worden, analoog aan het internet mail systeem.
kunstmaan
bbs aan boord van een satelliet, zodat je bericht mits dat de satelliet in bereik is, door iedere Radioamateur ter wereld gelezen kan worden.


BBS
Er kan ook een verbinding gemaakt worden met een BBS (Bulletin Board System), meestal een plaatselijke algemeen hoofdstation waar men met of zonder wachtwoord in kan komen. In zo'n BBS kan men berichten plaatsen die vervolgens gecomprimeerd (ingepakt) naar een ander BBS van het zelfde netwerk worden verzonden. Zo was er in de jaren '90 een landelijk netwerk, het nld-net en ook een alternatief net, het nl-net. Een aantal malen per dag word er 'geforward' naar andere BBS-en. (de berichten en bestanden van anderen worden verzonden). Dit 'forwarden' gebeurd vaak op een apart kanaal om het overige packetradioverkeer niet al teveel te storen.

(De berichten in het BBS): Berichten, serieus, moppen of discussies (tot zekere hoogte) gaan het hele land door en andere 'users' kunnen hier op reageren door te replyen. Ook kan men privéberichten naar andere 'users' van het eigen BBS of een ander BBS sturen. Ook bestanden zoals foto's kunnen over het nld-net verzonden worden, ingepakt in 7plus, een comprimeer-methode.

Privéberichten kunnen door anderen gelezen worden omdat alle informatie die via packetradio verzonden wordt over het monitorkanaal gaat. Sommige packetprogramma's (zoals GP oftewel graphic packet) hebben zelfs instellingen om andere 'users' te bespioneren. In een apart scherm word de tekst van alleen de te bespioneren 'user' en degene waarmee hij of zij communiceerd opgeslagen.

In een BBS zijn nog veel meer mogelijkheden. Eenvoudige spelletjes kunnen gespeeld worden zoals galgje of mastermind met getallen. Alsmede zeer veel informatie over packetradio zelf en vaak ook packetsoftware dat met dan kan downloaden.

De beheerder van het BBS, de Sysop (System-operator), kan een user blokkeren indien deze zich misdraagt of misbruik maakt van het BBS of zelfs wanneer deze zich niet in het BBS, maar op het betreffende kanaal regelmatig misdraagt, waardoor het BBS hinder ondervind.


[bewerk] Node en digipeater
Voor stations die graag contact maken met een door hun zelf niet te bereiken station kan een 'node' gebruikt worden. Dit is een speciaal packetradioprogramma dat mensen doorverbind met een andere 'user'. Mensen die zo'n node beheren hebben de antenne vaak op een hoge plek staan, bijvoorbeeld een flatgebouw, en soms maken zij gebruik van meer dan het toegestane vermogen van 4 watt om te zenden. Bovendien hebben de nodestations vaak betere apparatuur, wat ook bijdraagt aan de ontvangst en verzending. Ook is het soms mogelijk om via meerdere node's iemand te bereiken. BBS-en maken ook wel eens gebruik van een 'node' als men zelf een ander BBS niet kan bereiken. Een digipeater is een simpelere manier om via een ander station met een verder gelegen station een verbinding te maken. Ook een 'user' kan de optie als digipeater aan hebben staan of over een eenvoudige 'node' beschikken, die in enkele packetprogramma's voorkomen.


[bewerk] Programma's
Er zijn een aantal packetprogramma's, waaronder FBB voor BBS-en en Graphic Packet (GP)en Super Packet (SP) voor 'users'. De meeste packetprogramma's komen uit Duitsland. Het eenvoudigste en meest bekende programma is Baycom, ook een bekend modemmerk. In Nederland zijn ook enkele packetprogramma's gemaakt, o.a. door een aantal mensen uit Noordwijk, Zuid Holland, die het programma PCK maakten, waar diverse grappige geluidjes in verwerkt waren en waarin ook een node zat zodat een user zijn station ook als node kon laten functioneren. Om een packetradioprogramma goed te laten functioneren is ook het programma TFPCX nodig wat de parameters, de instellingen voor de modem, beheert.


[bewerk] Internet
Op internet zijn, via telnet, ook BBS-en en soms nodes te bereiken. Zo kan men zonder zender ook meedoen aan packetradio. Dit is echter veel minder interessant dan het echte werk via de ether; vaak kan men alleen een bbs in en is de lol van het zenden er niet. Wel is internet erg handig voor de 'forwarding' van de bbs-en omdat dit veel en veel sneller gaat dan via de ether.

Bron wikipedia

De stukken heb ik van wikipedia gehaald,er staat ook iets over 27mc,maar dat heb ik overgeslagen,want wij zijn radio amateurs en geen 27mcérs
Zeelui = home sweet home
Radiozendamateur = ohm sweet ohm
Plaats reactie