Het aansluiten en instellen van de oscilloscoop

Dit is het forum voor het project "zelfbouw spectrum analyzer".
Forumregels
Dit is het forum voor het project "zelfbouw spectrum analyzer". Leden van de projectgroep hebben een extra subforum, maar daar worden geen technische zaken in besproken. Er kunnen geen leden meer toegelaten worden. Om die reden is alle informatie nu voor iedereen beschikbaar en kun je printen e.d. bestellen in de "Project winkel"
Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1091
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Het aansluiten en instellen van de oscilloscoop

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM »

Je hebt voor deze spectrum analyzer dus een oscilloscoop nodig (voor Fred "kathodestraaloscillograaf", hi). Deze zijn voor een paar tientjes te koop (zo'n tweedehands analoge). Hij dient bij voorkeur een vierkante buis te hebben (het weergegeven deel althans). Bovendien moet het een tweekanaals scoop zijn met X-Y. 10MHz is genoeg, maar meer is altijd handig voor sommige andere meetklusjes.

De oscilloscoop moet op een bepaalde manier worden aangesloten. Eén instelling verkeerd kan al roet in het eten gooien.

Schakel de beide ingangen van de scoop op DC.

Zet de tijdbasis "time/div" op de stand X/Y. Daarmee wordt de interne sweep van de scoop uitgeschakeld.

De triggering van de scoop zal weinig meer doen in deze stand, maar als je gekke dingen ziet, speel daar wat mee (AUTO).

Mode: Zet de scoop met de mode knop op Dual channel of op X-Y. Vaak gaat dat al automatisch, omdat je de sweep al op X-Y had gezet. Maar niet bij alle scoops.

Eén van de twee kanalen is de X ingang en de andere is de Y ingang. Ik heb gezien, dat CH1 niet altijd ook X is. Maar het staat er bij, dus even goed kijken.

Sluit van de sweep generator de "X-hor out" (TP2), plus massa aan de buitenmantel, aan op "X" ingang van de scoop met een BNC kabel. Je kan ook een BNC connector solderen aan de behuizing van de sweep, in plaats van de doorvoer C van TP2. Deze aansluiting moet aan de buitenkant van de behuizing worden gemonteerd van de complete analyzer.

Sluit van de IF logdetector de "Y-out" (TP5) aan op "Y" ingang van de scoop. Zelfde verhaal als hierboven.

De intensity instelling op analoge scoops is belangrijk om straks voldoende licht te hebben in de buis. Een te hoge instelling kan de boel weer onscherp weergeven. Kwestie van proberen.

De focus instelling moet uiteraard ook worden ingesteld zoals altijd. Tip: schakel de marker in op de sweep generator om een handig focus hulpstreepje te hebben in de ruislijn.

Verticale afbuiging:
Volts/div instelling hangt af van de afregeling van de sweep generator (X), voor de IF logdetector (Y) staat die vast. Van X is 1V/div een goed uitgangspunt. Y stel je in op 0,5V/div. Uiteindelijk willen we bereiken, dat we met een 10dB verzwakking ook ongeveer één hokje zakken (op de Y as):
PE1FOD schreef:Bij de AD8310 in het schema (IF logdetector) staat dat P3 op 50mV/dB gezet moet worden dat is dan 0.5V per 10dB. Het ruis level zou zo rond de -90 a -100dBm uit moeten komen (het onderste hokje van het scherm).
En dan is bovenaan het scherm -10dBm (dit heet dan referentie level)en wordt ingesteld met P2 . Als je meer signaal hebt dan moet er een verzwakker voor….
Uiteraard kun je altijd terugschakelen naar 0.2V/div, maar dan gaat bovenstaande meting niet meer op. Dat is een soort "inzoomen".
Let op: Kies voor Y de vaste instelling van de scoop, niet de variabele. Zet de variabele regeling altijd op cal/off (meestal naar rechts draaien). Je moet de IF logdetector namelijk afregelen op een vast ingestelde scoop. Daarna maakt het ook niet meer uit op welke scoop je de analyzer aansluit. Als de variabelen maar de wereld uit zijn! Voor de X-as maakt het niet zoveel uit. Als de ruisvloer maar over de gehele breedte uitgestreken is.

Regel met de position knop naast "Y" de ruisvloer tot op het onderste hokje van de buis. Let op, de strakke (terugslag)lijn onder de ruisvloer draai je dus onder uit het beeld.

Regel met de position knop naast "X" de ruisvloer mooi in het midden van de scoop. In de sweep generator dien je éénmalig de breedte van de ruisvloer precies zo af te stellen, dat deze over de breedte van de buis wordt uitgestreken (P3 op de sweep print, scoop op 1v/div op kanaal X).
Let op, de knoppen staan hier niet op de goede waarde. Lees de tekst svp. Tijdbasis X-Y, Volts/div: X-as=1V/div, Y-as=0,5V/div.
Let op, de knoppen staan hier niet op de goede waarde. Lees de tekst svp. Tijdbasis X-Y, Volts/div: X-as=1V/div, Y-as=0,5V/div.
Plaats reactie

Terug naar “Project "zelfbouw spectrum analyzer"”