Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Subforum specifiek over 70cm ATV (434.250MHz)
PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 18 aug 2008, 23:15

Ik ben benieuwd wat voor modulatoren men gebruikt voor 70 cm atv.
Als u wilt plaats een foto met tekst.

Ik zelf ben bijna in het bezit van een tv if philips pm 5580 modulator.
Er zit ook een rf convereter bij maar die is voor een andere band de pm 5581.
De juiste zou moeten zijn de pm5582.

Ik ben nog op zoek naar een manual hiervoor,mocht iemand die hebben houd ik mij aanbevolen.
Of iemand die het apparaat kent kan mogelijk een beschrijving geven van de mogelijkheden.

Gebruikersavatar
pa10403
.
.
Berichten: 122
Lid geworden op: 02 nov 2007, 15:39
Locatie: Eindhoven

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door pa10403 » 19 aug 2008, 20:28

Modulators?,je kan gewoon een convertertje toch maken,je kan hem vanaf 200 mhz maken en dan naar de 234 mhz vermenigvldigen.
Zeelui = home sweet home
Radiozendamateur = ohm sweet ohm

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 20 aug 2008, 00:05

Een TV kabelmodulator is handig als deze al aan alle eisen van een goede stuurzender voldoet. Goede filtering, 434.250MHz te kiezen, onderzijband onderdrukking, instelbaar op mono audio (er zijn ook enkel mono exemplaren), audio carrier instelbaar (-13dB), audio pre-emphasis, goede AM videomodulatie, etc. Je hoeft dan enkel een lineaire eindtrap te maken en klaar is kees.

Zo heb ik een Barco Pulsar in gebruik:
barco_pulsar.jpg
Deze heeft zeer goede specificaties en een prachtig beeld. Nadeel; ze zijn zeer zeldzaam. Ik kan je er niet aan helpen! Uitgangsvermogen is maximaal 20mW, dus je moet behoorlijk versterken om bijvoorbeeld 10W te maken. Dat is een uitdaging :frogwink: Ik heb dat gedaan met de minikits eindtrap, zoals elders op dit forum te lezen is (>).

Verwar dergelijke kabelmodulatoren niet met de modulatoren zoals gebruikt in bijvoorbeeld videorecorders. Die hebben vrijwel geen filtering en voeldoen lang niet zo precies aan specs om netjes binnen de 70cm band te blijven. En aangezien de 70cm maar 10MHz breed is, is dat wel een punt wat veel aandacht moet krijgen.

:super: Link: Bekijk de Barco modulator van binnen!

PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 22 aug 2008, 09:03

Voorlopig de Philips Pm 5580.

De Rf moduklator is geschikt voor kanaal E5 (ong.175 Mhz ).

Ik heb dit signaal toegevoerd naar een mixer en via deze komt de frequentie nu uit op 434 Mhz.

Meer foto's of configuraties zijn zeer welkom.
Bijlagen
Copy of DSC04609.JPG
Copy of DSC04607.JPG
Copy of front pm5580.jpg
Copy of front pm5580.jpg (12.6 KiB) 10280 keer bekeken
Laatst gewijzigd door PA9NL op 22 aug 2008, 09:24, 2 keer totaal gewijzigd.

PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 22 aug 2008, 09:07

pa10403 schreef:Modulators?,je kan gewoon een convertertje toch maken,je kan hem vanaf 200 mhz maken en dan naar de 234 mhz vermenigvldigen.
Ik volg 234 mhz niet helemaal.

Ik ben wel bezig geweest met een mixer.

175 Mhz en 259Mhz = 434Mhz.

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 22 aug 2008, 11:16

Wel een prachtige modulator zeg! Mooie meter ook!

Overigens heb ik ook nog twee mono modulatoren met zijband onderdrukking voor de VHF band. Ook daar kan ik nog eens mee experimenteren door er een andere lokale oscillator in te bouwen. Alleen zit er een rits bandfilters in om en rond de RF amp aan de uitgang en ik weet niet of die zonder al te veel modificeren UHF kunnen doorlaten.

PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 22 aug 2008, 14:00

Tjalling kun je niet mixen dan ?
Misschien mag ik je visie op het volgende :
http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=32&p=1968#p1968

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 22 aug 2008, 14:27

Ik heb het gelezen inderdaad, maar ik moet je bekennen dat ik er niet zoveel kijk op heb. Maar in mijn Barco wordt ook gewoon een IF gebruikt en daarna bijgemixt. Je krijgt dan een aantal frequenties uit die mixer. Door een goed bandfilter moet je alleen 434.250 doorlaten in een banddoorlaat van denk ik ca. 10MHz.. (?). De onderzijband moet al in het IF gedeelte zijn weggefilterd. Dat zal je Philips wel doen.

Maar ik was daarom je stuk met veel interesse aan het lezen, want dat is ook voor mij een leerschool.

PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 10 sep 2008, 21:47

Inmiddels een Barco Pulsar modulator in bezit.

Probleem is :

Frequentie 600 -860 Mhz
audio carrier op 6 Mhz *************** UPDATE 14 sept 2008 de carrier staat nu op 5.5 MHZ !!!!!!***************************

In principe als de audio carrier goed staat kan ik hem goed als modulator gebruiken.
En mogelijk ondermenging ook als zender.
Ik heb bij een aantal componeneten bekeken wat ze doen maar is over het algemeen I2C.
Mogelijk iemand met ervaring over dit geheel ?

Ik voeg foto's bij van de print,mogelijk iemand tips om audiocarrier en beeld frequentie te wijzigen ???
DSC04709.JPG
DSC04708.JPG
DSC04707.JPG
DSC04706.JPG
DSC04705.JPG
DSC04703.JPG
DSC04710.JPG
DSC04636.JPG
DSC04628.JPG
DSC04645.JPG
DSC04634.JPG

PA9NL
.
.
Berichten: 45
Lid geworden op: 18 aug 2008, 14:05
Locatie: Oosthuizen (Noord-Holland)

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PA9NL » 11 okt 2008, 23:51

Tjalling en geintreseerde !!

Ten eerste Tjalling bedankt voor de ondersteuning in het beginstadium over ATV op 70cm. :clap:
En sorry voor het vragenvuur op sommige momenten.
Ik heb veel aan jou info gehad,zelfs de foto's van het moduul wat jij gebruikt.

Inmiddels moduleer ik via de barco,naar een upconverter.
En daarachter een moduul RA45H4047(45 Watt moduul) en heb al een aantal verbindingen kunnen maken en laat hem vaak op 20 Watt staan.
De gate spanning-stroom wat geknepen.

Op pi6atv mijn testbeeldje ontvangen maar hield niet over (nog een kleine 11elm.ant.).
Maar het lukte in ieder geval.

En nog een verbinding over een 15km met 2 Watt uitgangsvermogen een B5.
Mijn tegenstation gebruikte wel een antversterker en een gunstige ant.positie.
Jammer dat er veel (radarachtige) storingen rond de audiocarier freq. zitten.

Binnenkort maar eens een ant.verstekertje maken om ook knap te ontvangen.
Iemand nog een schemaatje ?
Ik denk zelf aan een mgf 1302 ofzoiets.

Amateurs typ hier ook eens uw bevindingen over 70 cm ATV!!!!
Al is het maar voor mensen die net willen beginnen,die snakken naar info!

see you on ATV!!!

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 12 okt 2008, 10:56

Mooi bezig Marcel. Ik moet maar eens bij je komen kijken daar :)
De gate spanning-stroom wat geknepen
Even wat tips nog: zorg dat je Minikits module (of waar je hem maar vandaan hebt), zodanig staat ingesteld, dat deze werkt in de meest lineaire instelling. Dit is een balans tussen ingangsvermogen, stuurstroom en uitgangsvermogen. En waarschijnlijk is dat dan de instelling met ca. 1,2A ruststroom (stroomopname gemeten aan de voeding zonder ingangsvermogen aan het moduul) en 10W uitgangsvermogen zodra je er ca. 10mW in stopt (beste instelling is uitproberen).
Vermogen uiteraard meten zonder video op de modulator, anders geeft je powermeter bijna niets meer aan.

Ik heb met de meest optimale/lineaire instelling met 10W een beter beeld op PI6ATV, dan dat ik 20W gebruik met een minder lineaire instelling. Don't go for power :)

Voor de lezers: hier meer over het minikits module!
En nog een verbinding over een 15km met 2 Watt uitgangsvermogen een B5.
Mijn tegenstation gebruikte wel een antversterker en een gunstige ant.positie.
Jammer dat er veel (radarachtige) storingen rond de audiocarier freq. zitten.
Toevallig Wim PE1EZU? Die heeft zijn ontvangt goed voormekaar. Op PI6ATV zitten inderdaad rare storingen, afkomstig uit de LPD band (communicatie tussen kastjes van een nutsbedrijf). Kies wel de juiste antenne op PI6ATV...
Binnenkort maar eens een ant.verstekertje maken om ook knap te ontvangen.
Iemand nog een schemaatje ?
Ik denk zelf aan een mgf 1302 ofzoiets.
De MGF1302 is een prima FET hiervoor. Maar zonder bandfiltering, zal de AGC in je tuner alleen maar dichtklappen, omdat ook alle frequenties buiten de 70cm band worden versterkt. Als je tuner dan op bijvoorbeeld 423MHz een enorm signaal binnen krijgt en die versterk je, dan ontvang je juist minder op 434.25 MHz. Een goed bandfilter is dan de oplossing.

Ik zou hierover contact opnemen met de net al genoemde OM, Wim PE1EZU. Hij heeft een succesvolle ontvangstversterker voor 70cm gemaakt!

En daarna ons allen op het forum verblijden met een bouwbeschrijving natuurlijk :sneaky2:
see you on ATV!!!
Zeker!

PE1_IDY
.
.
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 mei 2009, 19:22

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PE1_IDY » 08 mei 2009, 22:35

ik gebruik een barco vsbm200 modulator welke ik met een nieuw kristal
naar 434,250 heb gebracht

output : max 20 mw :D

caterpillar730
.
.
Berichten: 5
Lid geworden op: 12 jun 2009, 22:10

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door caterpillar730 » 12 jun 2009, 22:42

Hallo ATV-ers

Ik ben ook in het bezit van een Barco Pulsar deze staat vast op 481.750 mHz, nu heb ik de vraag, hoe deze op de frequentie van 434.250 mHz te zetten is. Moet er andere firmware in de eprom? en zo ja kan iemand mij helpen om hier aan te komen?

Groetjes:

Roger PD5RST
Kessel (Limburg)

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 12 jun 2009, 23:35

Eigenlijk heb ik geen flauw idee of dat met een eenvoudige eprom is te veranderen. Ik kan de frequentie gewoon intypen door op de "freq" toets te drukken (na "lock" te hebben uitgeschakeld).

Maar ik vermoed dat het een heel module betreft. Ik heb ook al iemand gesproken, die een compleet andere frequentie range had. Wat ik me kan voorstellen is, dat jij een fixed frequentie module hebt en geen PLL. Alle hardware buiten deze frequentiemodule om, is denk ik wel hetzelfde (behalve kleine upgrades).

Je hebt wel geluk dat je in de goede band zit. Voor hetzelde geld had die van jou rond de 200 MHz gezeten en waren de bandfilters helemaal niet geschikt geweest voor 434 MHz. Maar de 481MHz bandfilters trek je denk ik met gemak iets omlaag.

Alleen die frequentie... ik zal nog wat spelen met die van mij om te zien of ergens in het menu iets vast is te zetten. Ik kom er nog op terug!

Gebruikersavatar
PD8F
.
.
Berichten: 31
Lid geworden op: 22 feb 2009, 01:41

Re: Wat voor modulator gebruikt u voor atv op 70cm?

Ongelezen bericht door PD8F » 15 jun 2009, 14:29

Een mede-amateur hier heeft een Philips kabelmodulator die keurig op frequentie zit maar het blijkt nu dat er maar 1 mW uitkomt en hij heeft zo'n 50 a 100 mW nodig voor het aansturen van de eindtrap. Kun je daar zo een ERA-5 of iets dergelijks achter zetten? Heeft iemand een idee of schema voor zoiets?
Bij voorbaat dank.

Groet, Fokko
Credo nos in fluctu eodem esse

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast