DC to 1GHz Probe

Bekijk deze berichten gerust om meer te weten te komen over het ontstaan van dit project, maar houd rekening met de actualiteit van de informatie (bekijk de berichtdatum bijvoorbeeld).
Forumregels
Attentie: Dit zijn oude berichten en zeker niet meer actueel! Gebruik dit enkel als naslagwerk.
rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door rbeckers » 22 feb 2009, 19:41

Beste spectrumanalyzer-project volgers! :lol:

Zie onderstaande link voor een mogelijke probe voor dit project.

http://www.emcesd.com/1ghzprob.htm

René

Gebruikersavatar
fred101
.
.
Berichten: 878
Lid geworden op: 08 jun 2007, 08:08
Roepletters: PA4TIM
Locatie: Waardenburg
Contacteer:

Re: DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door fred101 » 27 feb 2009, 19:24

Ik heb gemerkt, nu ik wat meer meetspul krijg dat je aan het beste apparaat niet hebt zonder de juiste hulpmiddelen zoals probes. Ik denk daarom dat dit soort links erg zinvol zijn.
Het is alleen geen staaltje industriele vormgeving :wink:

Voor de gene (zoals ik) die hem met tracking generator maken:
Is het nu een echte tracking generator, zo ja wat zijn de mogelijkheden. Ik neem aan dat het dan een soort super SNA wordt maar geen VNA.
Anderzijds kan er spraakverwarring zijn en is het een marker generator. Kan iemand daar wat meer over vertellen. Als het alleen een marker is zou ik hem eigenlijk wel als tracking generator willen kunnen "misbruiken" een tracking generator sweept mee, een marker staat vast op frequentie. Omschakelen tussen beide is natuurlijk erg handig.

Als het een TG is dan hebben we denk ik ook een RF diode meetkop, "50 ohm in lijn afsluiters", DC blocker, verzwakkers, richtkoppelaar, en impedantie omvormers nodig. Ik heb ondertussen al een aantal van deze dingen gemaakt. Zo'n ding moet geen sluitpost zijn en even in elkaar gebakken worden want de prestaties van het apparaat staan en vallen met de hulpmiddelen. Ik merk al verschil vanaf ongeveer 100MHz tussen een professionele 75 ohm meetkabel en een stuk goedkoop TV coax bij mijn antieke SNA.
PA4TIM's opvangtehuis voor buizenbakken: Link

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door rbeckers » 27 feb 2009, 22:34

Fred,

een VNA (Vector Network Analyzer) is erg duur, erg complex en erg onbereikbaar voor "normale" :wink: mensen.

http://cp.literature.agilent.com/litweb ... -7707E.pdf

Een VNA meet amplitude en fase, een SNA meet alleen amplitude.
Een SA (Spectrum Analyzer) met TG (Tracking Generator) is gelijkwaardig aan een SNA (Scalar Network Analyzer)

Een SA en TG is bijna altijd voldoende. Probes, verzwakkers, kabels etc. van voldoende kwaliteit zijn een vereiste om dergelijke apparatuuur te kunnen gebruiken.

René

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 28 feb 2009, 00:54

Het is inderdaad wat René beschrijft. Je meet amplitudes en hier staat een voorbeeld foto:
000_0004a.jpg
Return loss meten aan coax stubs

Gebruikersavatar
fred101
.
.
Berichten: 878
Lid geworden op: 08 jun 2007, 08:08
Roepletters: PA4TIM
Locatie: Waardenburg
Contacteer:

Re: DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door fred101 » 28 feb 2009, 13:11

http://www.instructables.com/id/RF-probe/ Ook een mooie probe, mechanisch tenminste mooi en makkelijk te maken. OA79 diode, 1M koolweerstand, twee SMS Ctjes, 3,5mm verbouwde koptelefoon-steker als probe tip waar je naalden enz in kan steken en bigpen als houder. Hij gebruikt alleen geen coax en dat zou ik wel doen. Ik heb mijn probe in zo'n blokje met kabel gemaakt waar normaal verzwakkers, aanpassers enz in zitten die ik voor een euro op een beurs had gekocht. Hij werkt erg goed maar ik ga die weerstanden en condensator nog eens door smd vervangen.

Wat ik nog aan het bedenken ben is een eenvoudige aanpasser mbv een variable meet unun. Mijn huidige met 10 standen schakelaar werkt niet omdat de kern waarschijnlijk het bereik niet aankan. ik zat te denken aan een ringkern of ferrietstaaf met spoel via 75 ohm naar aarde en dan daar inductief aan gekoppeld een gelijke spoel naar een schakelaar (met een trimmertje naar aarde ter compensatie in het te meten werk gebied) en van af de schakelaar diverse weerstanden naar aarde. 50, 75, 100, 250,350, 450, 500, 600, 1000 ohm. Voor de SA tracking generator natuurlijk een 50 ohm naar aarde.

Fred
PA4TIM's opvangtehuis voor buizenbakken: Link

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: DC to 1GHz Probe

Ongelezen bericht door rbeckers » 28 feb 2009, 14:49

Fred,

een SA heeft geen diode probe nodig.

http://www.emcesd.com/tt080699.htm
http://www.emcesd.com/tt030100.htm

Probeer maar eens een unun. Erg moeilijk om breedbandig en vlak te maken.
Weerstanden zijn op dat gebied veel beter maar geven veel hogere verliezen.
Een bijv. 12 standen draaischakelaar heeft niet zo'n goede VHF eigenschappen.

René

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast